Kettős robbantás Törökországban


Autóba rejtett pokolgépek robbantak elhaladó rendőrségi járművek mellett a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Mardin tartomány Kiziltepe, valamint Diyarbakir tartomány Sur körzetében szerda este. A merényletekben összesen legalább 6 ember meghalt, 25 pedig megsebesült, köztük több civil – jelentette Nizamettin Kaplan, az NTV török hírtelevízió diyarbakiri tudósítója.

A két detonáció egy időben következett be. A mardini incidenstől 50 méterre egy kórház is található. Diyarbakirban a környék összes szabad mentőegységét a helyszínre rendelték. A hatóságok a kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet gyanítják a történtek hátterében.

Legutóbb július 9-én történt hasonló eset Délkelet-Törökországban. Akkor szintén Mardin tartományban robbant autóba rejtett pokolgép, 2 katona és egy civil meghalt. A szeparatista kurdok több tízezer halálos áldozatot követelő harcát 2013-ban tűzszünet zárta le, de tavaly nyáron kiújultak az összecsapások a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta:

a katonai beavatkozással pontot akar tenni a lázadás végére.

A biztonsági erők a délkelet-törökországi városokból az elmúlt hónapokban már kiűzték a PKK fegyvereseit, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folytatódnak.

mti