Lopnak a gázvállalatoknál, mi fizetjük meg az árát


Miközben az egekbe szöktek a gázárak, sorra derülnek ki, hogy milyen visszaélések vannak a gázpiacon jelen lévő vállalatoknál.

Most az Ukrtranszgaz esetében bizonyosodott be a pénzügyi visszaélés ténye. Állami könyvvizsgálók nézték át a 2014 júniusától 2015 végéig terjedő időszak pénzügyi mérlegét és több furcsaságra is ráleltek.

A gáz szállításával foglalkozó vállalat 2015-ben 5,7 milliárd hrivnya nyereséggel számolt, ehhez képest a pénzügyi év végére 4,7 milliárdos veszteség képződött.

A könyvvizsgálók szerint ez egyértelműen a cégvezetés hibájának tudható be.

Kiderült az is, 2012-ben 135 millió hrivnyát nem fizetett be az említett vállalat az országos büdzsébe. Továbbá a cég telephelyein 130 millió értékben találtak olyan eszközöket, amiket nem hasznosítottak, azaz ablakon kidobott pénznek tekinthető. Összességében 580 millió hrivnya értékben bizonyosodott be a pénzügyi csalás és mulasztás ténye. Emiatt feljelentést tettek.

Ezelőtt pedig az Ukrgazdobicsa vállalatnál állapítottak meg 3 milliárd dolláros sikkasztást, ami után a cég vezetője, Olekszandr Oniscsenko parlamenti képviselő külföldre szökött. Miközben az ukrán állami gázbirodalomban óriási mértékű családok derülnek ki, addig a kormány áprilisban a duplájára emelte a gáz árát.