Nógrádi: küszöbön a hadsereg bevetése


Európa új módszereket keres a terror ellen: golyóálló mellény, pluszfegyver, katonaság. Így néz ki a németek legújabb terve a terrorizmus elleni védekezésben. A franciák pedig a nemzeti gárdát támasztanák föl.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint azért kellenek az új tervek Európa-szerte, mert az eddigiek nem voltak sikeresek. Hozzátette, azt azért el lehet mondani, hogy a terrorcselekmények több mint 90 százaléka Európán kívül történnek puha célpontok ellen, de a franciák, a belgák, a németek nem tudták kivédeni a terrort, ennek megfelelően új intézkedéseket hoznak – magyarázta az M1 Ma reggel című műsorában.

Nógrádi György szerint a korábbi szigorítások is kevésnek bizonyultak, mivel már évekkel ezelőtt meg kellett volna szigorítani Európában. Megjegyezte, hogy az eddigi egyéni merényletek még kezelhetőek voltak, de az igazi nagy kérdés jelen pillanatban a németeknél és a franciáknál a hadsereg bevetésének kérdése. Hozzátette,

a hadsereget az elmúlt évtizedekben saját hazában érdemben bevetni nem kellett.

Németországban stratégiai kérdés, hiszen a hadsereg bevetése alárendeltté tenné a rendőrséget. Mivel a két szerv kiképzése és fegyverzete is más – mondta a szakértő. Emlékeztetett: 1,3 – 1,7 millió bevándorló érkezett Németországba az elmúlt évben, 300 ezer azonnal el is tűnt a hatóságok elől, a feldolgozásuk pedig mostanra fejeződött be.

Franciaországban 10-12 százalék az érkezett migránsok aránya, és a korábbi bevándorlók között sem ment végre az integráció. Az első generáció, amely az ötvenes években érkezett, még boldog volt, hogy lakást és munkát kapott, a mostani azonban ezt már nem így látja – mondta a műsorban Nógrádi György.

Mind a két oldal radikalizálódott a szakértő szerint: a francia nem bízik az országba érkezett arab migránsban, míg a bevándorlók úgy vélekednek, hogy hiába dolgoznak a társadalom nem fogadja őket be.

A biztonságpolitikai szakértő felelevenítette, hogy az EU-török megállapodás három alappillérre támaszkodott: az EU fizet Törökországnak, hogy ott tartsák a migránsokat, cserébe a törökök vízummentességet és EU-tagságot kapnak. A vízummentesség határideje már lejárt – emlékeztetett Nógrádi György. A törökök EU-tagságának kérdése pedig megosztja Európát.

A török politikában fordulat állt be, stratégiát váltottak: kibékültek Egyiptommal, Izraellel és Oroszországgal. Hogy ennek milyen következményei lesznek a következő hetekben derül ki – mondta a szakértő. De egy biztos, az EU-török viszony sokkal feszültebb lett – tette hozzá.