Ukrán gyerekek pihentek a Balatonnál


Az utóbbi két évben közel ezer ukrán gyermek pihent a magyarországi üdülőkön. A projektet a Vidrodzsennya Prikarpattya, Magyarország ukrajnai konzulátusa és a Magyarországi Ukránok Országos Önkormányzata, és Magyarország emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte.

Ebben az évben eddig már 680 gyermek pihent és tíz turnusban, egyhetes üdülést szerveztek. Még hátra van két egyhetes turnus és 117 gyermek utazása. „Olyan ATO-harcosok gyermekeiről van szó, akiknek a szülei keleten vesztették életüket. Ezen kívül tehetséges gyermekek, árvák, front mellett élő gyermekek is, de első sorban ATO-s gyermek” – nyilatkozta Irina Rabarszka, a Vidrodzsennya Prikarpattya alapítvány igazgatója.

Угорщина організувала для маленькиx українців справжній "Артек", де відпочило близько 1000 дітей (ФОТО)

A gyerekek a Velencei-tónál Gárdonynál és a Balaton üdülőin pihentek. A táborok célja egészségügyi, illetve kulturális-oktatási jellegű. Ljubov Nepop, magyarországi ukrán nagykövet szerint ez szép példája a két ország közötti együttműködésre. Magyarország az előző évben 21 ukrán katona gyógykezelését vállalta. Az idén eddig négy katona utazott Magyarországra, és még 16 katona gyógyítását vállalják.

 

Угорщина організувала для маленькиx українців справжній "Артек", де відпочило близько 1000 дітей (ФОТО)