Az ukrán hívek félnek az elmagyarosítástól – Botrány a beregszászi görögkatolikus templom előtt


A beregszászi görögkatolikus egyházközségben nyugdíjazás miatt új papra lett szükség, helyette a püspökség Demkó Ferenc esperest jelölte, aki a magyar és az ukrán nyelvet is jól beszéli – írja a Kárpátalja hetilap.

A portál szerint, két közismerten magyargyűlölő beregszászi közszereplő úgy érezte, hogy ez megengedhetetlen fordulat,

nem lehet magyar nemzetiségű papja a beregszászi templomnak, mert az elmagyarosítaná a ma már 70%-ban ukránok alkotta beregszászi görögkatolikus közösséget.

A vasárnapi beiktatási ünnepség előtt a templomhoz hívták az ukrán nemzetiségű híveket, győzködve őket, hogy álljanak ellen, és ne engedjék be a templomukba a magyar papot.

Augusztus 7-én elérkezett az új pap beiktatásának napja, ahová eljött Tarasz Lovka püspöki helynök, a város vezetői közül Babják Zoltán polgármester, de Volodimir atya nem jelent meg. Az állítólagos magyar veszély ellen feltüzelt ukrán hívek pedig sem Tarasz Lovka egyházmegyei helynököt, sem Demkó Ferencet nem engedték be a templomba.

Demkó Ferenc atyát a Kárpátalja hetilap kereste, de nem volt hajlandó kommentálni a beregszászi magyar görögkatolikus híveket mélységesen sértő esetet. Ugyanakkor elmondta, hogy a fenyegetések ellenére ő ott lesz augusztus 14-én, vasárnap is a templom előtt, ha beengedik, bemutatja a szent liturgiát.

A magyar hívektől megtudtuk, hogy sokan a magyar görögkatolikusok közül régóta a római katolikus templomba járnak, hisz egyre ritkábbá váltak a magyar misék. Pedig 1825-ben a beregszászi görögkatolikus templomot nyilván a magyar hívek ősei építették, már csak amiatt is, mert akkor nem éltek ukránok Beregszászban.