Hárompárti szerb koalíció magyar részvétellel


Több mint három hónappal a parlamenti választások után mutatta be hivatalosan új kormánya programját Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök-jelölt.

Az április 24-én megtartott választásokon elsöprő győzelmet aratott az előtte is kormányzó Szerb Haladó Párt. Alekszandar Vucsics – aki 2014-től már betöltötte a kormányfői posztot – az államfőtől ismét felkérést kapott a kormányalakításra. A kezdetektől fogva csak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a legnagyobb szerbiai magyar párt számított biztos koalíciós partnernek. Végül azonban a kormányalakító úgy döntött, ismét eddigi koalíciós partnerével, a Szerbiai Szocialista Párttal közösen fog kormányozni. A szocialisták három miniszteri tisztséget kapnak a 19 tagú új kormányban, a VMSZ pedig államtitkári pozíciókat. Alekszandar Vucsics első kormányalelnöke és külügyminisztere továbbra is Ivica Dacsics, a szocialisták elnöke lesz.

Több miniszter is megmarad az eddigi tisztségében, de lesznek új kormánytagok is.

Megőriztük az előző kormány gerincét, hiszen ennek a kormánynak sikerült elkerülnie az ország csődjét, megállítani a gazdasági összeomlást, növelni a GDP-t, csökkenteni a munkanélküliséget és elkezdődtek a szerkezeti reformok is

– mondta a kormányalakító. Hat vagy hét új miniszter lesz az új kormányban, de a kulcsfontosságú tárcák, mint például a külügyi és a belügyi, valamint a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyi tárca élére ugyanazok a személyek kerülnek majd, akik korábban is vezették azokat. – Az utóbbi négy év az ország életében a politikai és gazdasági, az állami költségvetés stabilitásának időszaka volt. A megalakuló kormánynak a fejlődés és a prosperitás kormányának kell lennie – mondta Vucsics.

Szerb sajtóértesülések szerint Vucsicsra Nyugatról és Keletről is nagy nyomás nehezedett. Emiatt megpróbálta úgy alakítani Belgrád stratégiai irányelveit, hogy az megfeleljen Moszkvának és Washingtonnak, de Brüsszelnek és Berlinnek is. Az említett országok tisztségviselői cáfolták, hogy bármilyen módon befolyásolták volna az új belgrádi kabinet megalakulását, jelentette az MTI.

A szerb parlamentben tegnap délután kezdődött meg a kormányalakítással kapcsolatos ülés, amelyen a kormányfőjelölt előterjesztette expozéját, amelynek egyik része a korrupcióellenes küzdelemről szól. Kiemelte: az igazságszolgáltatás reformján keresztül megteremtődött már a törvényi háttér, számos előírás módosítása megtörtént, de újabb módosítások várhatók.