Hetek óta előszőr érkezett segély az ostromlott szír városba


Hetek óta első alkalommal érkezett szerdán élelmiszersegély a szíriai ellenzéki fegyveresek uralta kelet-aleppói kerületekbe, amelyeket július közepén fogtak ostromgyűrűbe a kormányerők.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint egy viszonylag kicsi, javarészben friss zöldségből álló szállítmány érkezett a szóban forgó területre, ami

korántsem elég az Aleppó keleti részén rekedt mintegy 300 ezer ember ellátásához. Az utóbbi napokban heves harcok dúltak a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Aleppóban.

A nagyváros keleti részét uraló felkelők azt állították, hogy a múlt hét végén először sikerült áttörniük a kormányerők állásain és csatlakozni a település északi részén harcoló társaikhoz. Kedden azonban a szíriai hadsereg arról számolt be, hogy ismét bezárták a gyűrűt a lázadók körül.

A súlyos légicsapások és a hadsereg ágyúzása miatt eddig nem juthattak át nagyobb segélyszállítmányok a felkelőkhöz. Segélyszervezetek humanitárius katasztrófára figyelmeztetnek Aleppóban, mert a hiányos egészségügyi ellátás mellett napok óta nincs ivóvízellátás a városban. Az ENSZ és az Európai Unió is 48 órás humanitárius tűzszünetet sürgetett a városban.

mti