Megérkeztek Horvátországba a Washingtontól kapott harci helikopterek


Megérkezett Horvátországba öt harci helikopter abból a tizenhatból, amelyet az Egyesült Államok ajándékozott még tavaly Zágrábnak – közölte az N1 horvát hírcsatorna szerdán.

A Kiowa Warrior típusú könnyű felderítő és futárhelikoptereket a Zadar városától északra fekvő zemuniki laktanyában mutatták be. A bemutatón jelen volt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő, a horvát hadsereg főparancsnoka és Josip Buljevic védelmi miniszter is.

Buljevic a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az amerikai támogatás több száz millió dollár értékű, és látható bizonyítéka egy szövetségnek.

Grabar-Kitarovic arról beszélt, hogy a helikopterek katonai alkalmazása politikai szempontból is fontos.

“A biztonság nem magától teremtődik, és nincs ingyen” – hangsúlyozta. Mindazonáltal hozzátette, hogy a horvát haderő modernizálása nem jelent fenyegetést senkire nézve.

“Nem fenyegetünk senkit, nincsenek agresszív szándékaink, mint ahogy azt egyes szomszédos országok tolmácsolják” – hangsúlyozta. Szerbia nem nézi jó szemmel Horvátország fegyverkezését. Aleksandar Vucic kijelölt szerb miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott: Belgrádnak is fegyvereket kell vásárolnia, hogy megvédje magát Horvátországtól, amely Kiowa helikopterekkel, rakéta-sorozatvetőkkel és ballisztikus rakétákkal szereli fel hadseregét.

Az Egyesült Államok 2015-ben döntött arról, hogy 16 harci helikoptert adományoz Horvátországnak. E gépeken kívül a horvát hadsereg tíz (orosz gyártmányú) Mil Mi-17-es szállító és támogató helikopterrel, tizennégy Mil Mi-8 többfeladatú szállító helikopterrel és nyolc (amerikai gyártmányú) Bell 206 oktató helikopterrel rendelkezik.

A horvát kormány májusban járult hozzá, hogy a védelmi minisztérium a költségvetés terhére kötelezettséget vállaljon a 16 Kiowa Warrior típusú helikopter felszerelésére megfelelő eszközökkel, valamint az utánuk járó általános forgalmi adó (áfa) kifizetésére.

A kormány a költségvetésben 96,8 millió kunát (4,2 milliárd forintot) különített el erre a célra, amelyet részletekben fizetnek ki 2020-ig.

(mti)