Mégis lesz rendkívüli ülés a magyar parlamentben


A Jobbik Magyarországért Mozgalom kérésére 2016. augusztus 22-én az Országgyűlés rendkívüli ülésen vitatja meg az ellenzéki párt azon javaslatát miszerint, jelentős könnyítéséket kell bevezetni a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok választásokon való részvételének folyamatában.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már három évvel ezelőtt javasolta a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok választásokon való részvételének megkönnyítését. Számos felszólalás és interpelláció mellett két határozati javaslatot is benyújtottunk az Országgyűlésnek, valamint kezdeményezésünkre a Magyar Állandó Értekezlet 2014-es és 2015-ös, egyhangúlag elfogadott zárónyilatkozatai is sürgették a kérdés rendezését – írja tájékoztatójában Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke.

A politikus elmondta,

szerda délután a szocialisták jelezték, hogy korábbi elutasító álláspontjukat megváltoztatva mégis támogatják kezdeményezésünket, így bizonyosan össze fog gyűlni a szükséges 40 aláírás.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását 2016. augusztus 22-ére javasoljuk.

A Jobbik felszólítja a kormánypártokat, hogy vegyenek részt az ülésen és támogassák a külföldön élő magyarokat sújtó választójogi diszkrimináció megszüntetését. Ennek hiányában a közelgő kvótareferendumnak nemcsak az érvényessége válhat kérdésessé, hanem a törvényessége is megkérdőjeleződhet.

Ennek felelősségét innentől kezdve pedig egyedül a Fidesz–KDNP viseli.