Öngyilkos merényletet hiúsított meg a kanadai rendőrség


Öngyilkos merényletet hiúsított meg a kanadai rendőrség egy meg nem nevezett nagyvárosban; egyes hírek szerint a gyanúsítottat az elfogására indított rendőrségi akciók közben lelőtték, de ezt a hatóságok nem erősítették meg.

Az esetről egymásnak ellentmondó, a helyi médiára hivatkozó hírügynökségi jelentések érkeztek.

Az első hírek arról szóltak, hogy a gyanúsított férfit őrizetbe vették, a későbbiek arról, hogy lelőtték.

A rendőrség mindössze arról adott szűkszavú tájékoztatást, hogy “potenciális terrorista fenyegetésről kapott megbízható információk” alapján azonosítottak egy személyt, és intézkedéseket tettek a közbiztonság szavatolása érdekében.

A CTV és a CBC kanadai televízió névtelenül nyilatkozó hírszerzési illetékesekre közölte, hogy az illetőt lelőtték az elfogására indított rendőrségi akció közben Torontótól 225 kilométerre nyugatra fekvő az Ontario tartománybeli Strathroy egyik lakóházában. A híradások szerint a lelőtt gyanúsított egy, húszas éveiben járó férfi, név szerint Aaron Driver. Feltehetően kanadai állampolgár.

A férfi állítólag házilag készített pokolgéppel, nyilvános helyen akarta felrobbantani magát, hogy minél több áldozata legyen a merényletnek. A támadást augusztus 10-re, szerdára tervezte, de aznap a kanadai biztonsági szolgálat emberei megtalálták. Kanada 2014 szeptemberében csatlakozott az IÁ elleni katonai koalícióhoz, a rákövetkező hónapban pedig két terrortámadás történt az országban, mindkettőt szélsőséges iszlamista eszméket valló tettesek hajtották végre.

Október 20-án a Québec tartománybeli Saint-Jean-sur-Richelieu településen egy, az iszlám hitre áttért férfi halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, két napra rá pedig Ottawában egy algériai származású férfi meggyilkolt egy katonát, aki őrt állt a törvényhozás épületénél lévő háborús emlékműnél.

mti