Orosz magánseregről adott hírt a Sky NewsLegalább 500-600 orosz halt meg Szíriában a konfliktus kezdete óta. Erről két zsoldos nyilatkozott a Sky News csatornának.

Russian Sukhoi Su-25 fighter jets are seen on a runway shortly before taking off, part of the withdrawal of Russian troops from Syria, at Hmeymim airbase, Syria, March 16, 2016. REUTERS/Russian Ministry of Defence/Vadim Grishankin/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. THE PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.

A nyilatkozatukból kiderült, hogy az orosz Wagner magánsereg szervezte be őket és orosz katonai repülőgépekkel szállították őket Szíriába. Az orosz zsoldosok havi 3000 fontért harcoltak az Iszlám Állam ellen. A szíriai ott-tartózkodásuk nem volt legális, ezért a harcokban elhunyt társaik halálát is másképp könyvelték el. Néha azt írták, hogy Donbászon vesztették életüket, de autóbalesetnek is álcázták – írta az Unian.

Gyakori volt, hogy az orosz halottakat egyszerűen csak elhamvasztották.

Nem ez az első eset, hogy a Wagner külföldre küld harcosokat. Azzal vádolják őket, hogy korábban a kelet-ukrajnai harci övezetbe is küldtek zsoldosokat. Az Unian megjegyzi, hogy bár az orosz alkotmány tiltja az ilyen magánseregek létét, de ettől függetlenül még léteznek.

A Sky News-nak adott interjúban az egyik orosz azt állította, hogy amikor aláírták a szerződést, akkor a Wagner elvett tőlük minden dokumentumot, és a visszaérkezésük után sem mindenki kapja azokat vissza. A magánsereghez bárki csatlakozhatott, de akik még nem szolgáltak, azok előtte kemény kiképzésben részesülnek. Kiképzésüket a Krasznodari régióban végezték Molkino településen. Egy lengyel oldal szerint ebben a Wagner seregben ezernél is több jól kiképzett katona szolgál.