Orosz magánseregről adott hírt a Sky News


Legalább 500-600 orosz halt meg Szíriában a konfliktus kezdete óta. Erről két zsoldos nyilatkozott a Sky News csatornának.

A nyilatkozatukból kiderült, hogy az orosz Wagner magánsereg szervezte be őket és orosz katonai repülőgépekkel szállították őket Szíriába. Az orosz zsoldosok havi 3000 fontért harcoltak az Iszlám Állam ellen. A szíriai ott-tartózkodásuk nem volt legális, ezért a harcokban elhunyt társaik halálát is másképp könyvelték el. Néha azt írták, hogy Donbászon vesztették életüket, de autóbalesetnek is álcázták – írta az Unian.

Gyakori volt, hogy az orosz halottakat egyszerűen csak elhamvasztották.

Nem ez az első eset, hogy a Wagner külföldre küld harcosokat. Azzal vádolják őket, hogy korábban a kelet-ukrajnai harci övezetbe is küldtek zsoldosokat. Az Unian megjegyzi, hogy bár az orosz alkotmány tiltja az ilyen magánseregek létét, de ettől függetlenül még léteznek.

A Sky News-nak adott interjúban az egyik orosz azt állította, hogy amikor aláírták a szerződést, akkor a Wagner elvett tőlük minden dokumentumot, és a visszaérkezésük után sem mindenki kapja azokat vissza. A magánsereghez bárki csatlakozhatott, de akik még nem szolgáltak, azok előtte kemény kiképzésben részesülnek. Kiképzésüket a Krasznodari régióban végezték Molkino településen. Egy lengyel oldal szerint ebben a Wagner seregben ezernél is több jól kiképzett katona szolgál.