Szolgálaton kívüli rendőrök is hordhatnak majd fegyvert Belgiumban


A biztonság fokozása és a rendőrök testi épségének védelme érdekében a szolgálaton kívüli rendőrök is maguknál tarthatják majd fegyverüket Belgiumban – írta internetes oldalán a Le Soir francia nyelvű belga napilap.

A rendőrség szakszervezeteinek kezdeményezésére Jan Jambon belga belügyminiszterrel folytatott szerdai tárgyalásokat követően a rendőrség ígéretet kapott a tárcától a rendfenntartók civilben, szolgálaton kívüli fegyverviselésének engedélyezésére.

Stéphane Deldicque, a rendőrség egyik szakszervezetének szóvivője elmondta, hogy az engedély meghatározott időre szól majd, de az idő alatt minden körülmények között viselhető lesz a szolgálati kézifegyver.

A beszámoló szerint megállapodás született arról is, hogy átfogó felmérés készüljön annak érdekében, hogy közösen végrehajtható védelmi és biztonsági intézkedéseket lehessen hozni egységesen az ország 189 rendőrségi körzetében.

A miniszter kabinetje ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja a fenyegetéseket elemző testület (OCAM) rendőrségre vonatkozó riasztási szintjeinek besorolását is, amely lehetővé tenné bizonyos további biztonsági intézkedések bevezetését akkor is, ha a testület nem emeli a fenyegetettségi szintet.

A lap úgy tudja, hogy felgyorsulhat a lőszerek közbeszerzési eljárása is.

A rendőrség úgy véli, hogy a terroristák háborúba illő fegyverarzenáljával szemben a rendőrségnek nincs elég hatásos fegyverzete – írta a napilap az MTI szerint.