Amerika aggódik az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség miatt


Az amerikai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki csütörtökön az Oroszország és Ukrajna között kiújult feszültség miatt.

Elizabeth Trudeau külügyi szóvivő az amerikai kormány nevében felszólította Moszkvát és Kijevet arra, hogy kerüljék el a konfliktus kiszélesedését.

“Az Egyesült Államok rendkívül nyugtalan a feszültség kiújulása miatt”

– fogalmazott a külügyi szóvivő, leszögezve: “itt az ideje csökkenteni a feszültségeket és visszatérni a tárgyalóasztalhoz”.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalására azt követően került sor, hogy Kijev riadókészültségbe helyezett katonákat küldött a Krímbe a demarkációs vonalhoz. Moszkva arról adott hírt, hogy ukrán titkos felderítő ügynököket lepleztek le, és Kijev által szervezett ukrán felforgató cselekményeket előztek meg.

“A Krím Ukrajna részét képezi, a nemzetközi közösség is ekként ismeri el”

– jelentette ki csütörtök délután az amerikai diplomácia szóvivője.

Arra sem a külügyminisztérium, sem Joe Biden alelnök hivatala nem reagált még, hogy Biden alelnök elfogadja-e Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezését egy telefonos párbeszédre. Az ukrán államfő csütörtökön tett erre javaslatot, és Joe Biden alelnök mellett telefonos párbeszédet kezdeményezett az orosz elnökkel, a német kancellárral, a francia államfővel és az Európai Tanács elnökével is – írta az MTI.