Falat húzna a határra az olasz rendőrkapitány


Falat kellene építeni az olasz-osztrák határon az Ausztriából Olaszországba érkező menedékkérők tömege miatt – jelentette ki az olasz országos rendőrfőkapitány egy pénteken közzétett interjújában.

Franco Gabrielli szerint országának erős menekülthullámra kell felkészülni Ausztria irányából. “Miközben Ausztria felé csak néhány száz migráns veszi az irányt, addig Ausztriából több ezren érkeznek hozzánk. Nekünk, olaszoknak valójában falat kellene építenünk” – mondta Gabrielli az Il Messaggero című olasz lapnak a Brenner-hágót érintő határvédelemre utalva. A rendőrfőkapitány további részleteket nem közölt a fallal kapcsolatban.

A hatóságok szerint többnyire pakisztániak és afgánok próbálnak meg Ausztrián és Szlovénián keresztül Olaszországba jutni, vagy azért, hogy a már az országban élő családtagjaikhoz csatlakozzanak, vagy hogy továbbutazzanak Svájcba vagy Franciaországba.

Gabrielli az interjúban kitért a svájci határról visszatoloncolt migránsok problémájára, valamint az olasz-francia határnál lévő Ventimiglia nevű kisvárosnak az illegális bevándorlókból adódó nehézségeire.

Az olasz rendőrségi vezető szerint nemzetközi összefogásra lenne szükség a menekültválság kezeléséhez.

“Mindannyiunknak ugyanabba az irányba kell eveznünk, és kevesebbet kell vitatkoznunk”

– mondta.
A rendőrfőkapitány szerint Olaszország jelenleg mintegy 150 ezer menedékkérőről gondoskodik különféle táborokban, de – mint hozzátette – ugyanekkora lehet azoknak a migránsoknak a száma, akik e szálláshelyeken kívül tartózkodnak. Gabrielli szerint különösen aggasztó a kísérő nélkül érkezett mintegy 14 ezer kiskorú helyzete.

mti