Kapcsolatrendezési tárgyalás történt Anglia és Orszország között


A kétoldalú kapcsolatok lehetséges rendezéséről tárgyalt csütörtökön telefonon Szergej Lavrov orosz és Boris Johnson brit külügyminiszter – közölte az orosz külügyminisztérium.

A London által kezdeményezett telefonbeszélgetés során “mindkét fél reményét fejezte ki az orosz-brit kapcsolatok rendezésével kapcsolatban, és hangsúlyozta a politikai párbeszéd erősítésének szándékát” – áll a tárca közleményében. A két külügyminiszter megvitatta a terrorizmus elleni harc és a szíriai helyzet kérdését is.

A brit külügyminisztérium közleménye szerint Boris Johnson közölte orosz kollégájával, hogy bár van néhány jelentős nézetkülönbség Oroszországgal, Nagy-Britanniának szüksége van építő jellegű párbeszéd kialakítására a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekben csakúgy, mint a vitás kérdésekben.

Az orosz külügyi közlemény szerint “jelentős lehetőségek rejlenek” a kétoldalú kapcsolatokban gazdasági, diplomáciai és társadalmi területen.

Johnson és Lavrov telefonbeszélgetése két nappal azután történt, hogy szintén londoni kezdeményezésre telefonon beszélt egymással Theresa May brit kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az orosz elnöki hivatal szerint a két vezető elégedetlenségét fejezte ki a politikai, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok jelenlegi állapota miatt, és “a közeli jövőben tartandó” találkozóról állapodott meg.

A brit-orosz viszony több kérdés miatt is feszült volt az elmúlt években, nem utolsósorban az Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosügynök 2006-os londoni halála miatt indított brit vizsgálat miatt. London az egyik leghevesebb védelmezője volt az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt Moszkva ellen elrendelt nyugati szankcióknak.

A szókimondásáról ismert Boris Johnson 2015-ben – még londoni polgármesterként – “manipulátornak és könyörtelen zsarnoknak” nevezte Vlagyimir Putyint, és a Harry Potter-sorozat Dobbyjához, a házimanóhoz hasonlította az orosz elnököt.

mti