Nem ajánlják az Ukrajnába utazást?


A transkarpatia.net regionális portál azt írta, hogy Magyarország óva inti saját állampolgárait attól, hogy Ukrajna függetlenségi napján a szomszédos országba látogassanak.

A rövid hírben az áll, hogy ezt a felhívást több magyarországi hírügynökség is közölte. Mi rákerestünk, de sehol sem találtunk ilyen tartalmú közleményt. Az is fura, hogy Ukrajna függetlenségi ünnepének napját augusztus 25-re datálják, miközben az egy nappal korábban van.

Az idézett hírben az áll, hogy Ukrajnában ezen a napon terrorista cselekményekre lehet számítani, s hogy Kárpátalján a biztonsági szolgálat (SZBU) fokozott riasztási szintet rendelt el a veszélyhelyzet miatt.

Megnéztük a magyar külügyminisztérium hivatalos oldalát is, de ott sem találtunk olyan hírt, miszerint nem ajánlanák az Ukrajnába utazást. Csupán annyit leltünk, hogy Ukrajnát a II. kategóriájú, úgynevezett fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek közé sorolják. Ezt járványveszély, háborús, illetve polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja – áll a külügy honlapján.

Készültségben a kárpátaljai SZBU a krimi-incidens miatt – kék szint