Tízezreket rúgtak ki a török puccskísérlet elfojtása óta


Több mint 27 ezer, az oktatásügyben dolgozó alkalmazott munkavállalási engedélyét vonták vissza a nyomozások során. Soha többé nem taníthatnak.

A július 15-i katonai puccskísérletet követő nyomozások keretében már több mint 27 ezer alkalmazott munkavállalási engedélyét vonták vissza Törökországban – jelentette be İsmet Yılmaz oktatásügyi miniszter csütörtökön Ankarában. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített „párhuzamos államot” teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi kísérletért. Yılmaz kifejtette:

az érintett személyek kapcsolatba hozhatóak a hálózattal, és többé nem dolgozhatnak sem állami, sem magánkézben lévő oktatási intézményben.

A miniszteri nyilatkozattal párhuzamosan az Anadolu török állami hírügynökség arról számolt be, hogy az athéni török nagykövetség két katonai attaséja eltűnt, miután a külügyminisztérium hazarendelte őket Ankarába átvilágításra. Egy név nélkül nyilatkozó török tisztségviselő szerint feltételezhetően Olaszországba szöktek. Ha az értesülés beigazolódik, tájékoztatják az ottani szerveket. A hadsereg 160 tagja továbbra is szökésben van, köztük kilenc tábornok is.

A tisztségviselő szerint a bosznia-hercegovinai török nagykövetség katonai attaséjának hollétéről sem tudni, de ezt a külképviselet sajtóreferense cáfolta: az attasét nem rendelték haza, jelenleg is Szarajevóban dolgozik.

mti