“Villámcsődület” az orosz agresszió ellen Budapesten


Budapesten lezajlott a „Stop Russian Aggression” elnevezésű flash mob akció. Válaszul Kreml újabb “provokációjára”, amellyel az orosz fél igazolni szeretné az Ukrajna elleni “orosz agressziót és a Krím bekebelezését”, valamint ez év augusztus 10-én elhangzott orosz vezetők Ukrajnának címzett alaptalan vádaskodásaira – olvashatjuk az ukrán nagykövetség közösségi oldalán.

Az akció célja, hogy felhívja a magyar közvélemény figyelmét az összefogás szükségességére az “orosz agresszió és az orosz propaganda” megállításában, valamint megelőzze a helyzet kiéleződését az orosz vezetők részéről Ukrajna irányában elhangzott, a Krími “megszállt” területeken végrehajtott terrorista akciók végrehajtásának vádjaival kapcsolatban, amelyek ugyanolyan képtelenségek és cinikusak, mint az orosz vezetés nyilatkozatai az orosz csapatok hiányáról a Donbaszon.

A flesh mob akcióban részt vettek a Magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat tagjai élükön Kravcsenkó György elnökkel, az ukrán kisebbség szószólója a magyar Országgyűlésben Jaroszlava Hortyányi, az ukrajnai terroristaellenes műveletekben részt vevők gyermekei, akik Magyarországi üdültetésen vesznek részt a Magyar Kormány által támogatott program keretében, Ukrajna nagykövete és a nagykövetség munkatársai.

A flesh mob akcióhoz csatlakoztak az „Ukránok Európában” kerékpártúra résztvevői, amelynek két tagja részt vett az Ukrajna területén folytatott terroristaellenes műveletekben. A kerékpártúra tagjai több 10 ezer kilométert tettek meg Európa országaiban, hogy bemutassák az európaiaknak Ukrajnát és tájékoztassanak az Ukrajna elleni orosz agresszióról.
A flesh mob keretében a résztvevők elénekelték Ukrajna himnuszát.

KH