Az IMF augusztus végéig dönthet az újabb hitelrészletről


Az ukrán Pénzügyminisztérium arra számít, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa augusztus végén pozitív döntést hoz a kibővített finanszírozási eszköz (EFF) keretében Ukrajnának megítélt hitel harmadik részletének folyósításáról – közölte az Ötös csatorna hírtévé csütörtök esti műsorában Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

„Az igazgatótanács hivatalosan augusztus negyedik hetében ül össze. Remélhetjük, hogy az a mi ülésünk lesz, amelyen megvitatják Ukrajna kérdését, és pozitív döntésre számítunk a harmadik részlet tekintetében” – közölte Daniljuk, a konkrét összeg megnevezése nélkül.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a 2015 márciusában megnyitott négyéves, összesen mintegy 17 milliárd dolláros hitelprogram, amelynek első, ötmilliárdos részletét még tavaly tavasszal folyósították Kijevnek, a program negyedévente történő felülvizsgálatával számolt, s így 2015-ben még három, egyenként 1,65 milliárd dolláros részlet folyósítására került volna sor. Ezután, 2016–2018-ban, 0,62 milliárd dollárra csökkentek volna a folyósítandó részletek. Ugyanakkor Ukrajna – akárcsak az IMF két korábbi programjában – csupán az első két részlethez jutott hozzá, majd szünet állt be a kialakult politikai válság és a kormányváltás miatt.

A Volodimir Hrojszman vezette új kormány hivatalba lépése után idén áprilisban újraindultak a tárgyalások a finanszírozás folytatásáról. Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy a kölcsön harmadik részlete közel 1,7 milliárd dollárt tesz ki, s kiutalásáról júniusban dönthet az IMF igazgatótanácsa, mivel azonban Ukrajna nem teljesített egy sor feltételt, a folyósítás dátuma egyre későbbre tolódott, a hitelrészlet nagysága pedig egymilliárd dollárra olvadt.

forrás_Kárpátalja hetilap