Folyamatosan nő a görög szigetekre érkező menekültek száma


Nőtt az elmúlt napokban a Törökországból a görög szigetekre az Égei-tengeren át érkező migránsok és menekültek száma – közölte szombaton a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb Athénban.

Az égei-tengeri görög szigeteken létesített regisztrációs központokban szombaton 10 462 illegális bevándorló tartózkodott, noha csak 7450 ember elhelyezésére van lehetőség. A zsúfoltságot enyhítendő időközben megkezdték átszállításukat a görög szárazföldre.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem 2000 illegális bevándorló érkezett Törökországból Görögországba. A megállapodás után ez a szám jelentősen mérséklődött, hivatalos adatok szerint napi átlagban áprilisban 121, májusban 55, júniusban 51, júliusban 59 volt.

Eután augusztus 13-áig ismét emelkedett: naponta átlagosan mintegy 100-an érkeztek illegálisan Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre. Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter pénteken Alekszisz Tsziprasz görög kormányfővel találkozva mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy az enyhe növekedés ellenére Törökország betartja az EU-val kötött megállapodást.

mti