Kétes találkozóra készül Fico


Putyin embere által szervezett konferencián akar találkozni Robert Fico szlovák – és Orbán Viktor magyar – kormányfővel Miloš Zeman cseh köztársasági elnök. A kormányhivatal két napja nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy részt vesz-e Fico a kétes találkozón – írja az Ujszó.

Vlagyimir Jakunyin orosz oligarcha, Vlagyimir Putyin jó barátja Robert Fico számára sem idegen. Gyakran járt Szlovákiában is, amikor még az orosz államvasutak vezérigazgatójaként a közös gazdasági projektekről tárgyalt, például ő egyeztetett a széles nyomtávú vasút építéséről 2008-ban, amely azóta sem valósult meg.

Ez a szervezet rendezi meg évente a Civilizációk párbeszéde (Dialogue of Civilization) című konferenciát, a következő szeptember végén lesz Rodosz szigetén. A konferenciának már évek óta vendége Miloš Zeman cseh köztársasági elnök, 2014-ben a cseh külügynek kellett emiatt magyarázkodnia. Az unió más tagállamainak vezetői ugyanis a konferenciát messziről elkerülik. Most is Zeman szóvivője jelentette be, hogy Zeman részt vesz a konferencián, amelyen előadást is tart, és emellett a „menekültválságról” szeretne egyeztetni Ficóval és Orbán Viktorral.