Kijev szerint nem élénkült meg a harci tevékenység a Donyec-medencében


A Kijev és Moszkva között kiújult feszültség ellenére sem tapasztalható a harci tevékenység jelentősebb élénkülése az elmúlt napokban a Donyec-medencében – közölte csütörtökön Olekszandr Motuzjanik, az ukrán elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

„Az elmúlt pár napban nem láttuk, hogy jelentősen élénkültek volna az összecsapások”

– jelentette ki Motuzjanik az állami televízióban közvetített sajtókonferencián az ukrán kormányerők és afelkelők közötti összetűzésekre utalva.

A szóvivő hozzátette: a 2015 februárjában, Minszkben létrejött fegyverszüneti megállapodást nem tartják be a „törvényen kívüli fegyveres csoportok”, ennek ellenére a tüzérségi támadások száma nagyjából ugyanazon a szinten mozog, mint korábban.

Kijev amiatt aggódik, hogy Moszkva esetleg az ukrán erők és az ország keleti felét uraló felkelők közötti összecsapások fokozását tervezi. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán azt közölte, hogy a Krím félszigeten a korábbi napokban diverzáns akciókat akadályoztak meg, amelyek mögött az ukrán katonai hírszerzés áll. A tűzharcban az FSZB szerint az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Kijev tagadja a vádakat. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a történteknek következményei lesznek.

mti