Rendkívüli állapotot hirdettek Puerto Ricóban


Az amerikai kormány rendkívüli állapotot hirdetett Puerto Ricóban a Zika-vírus rohamosan gyors terjedése miatt.

A szövetségi egészségügyi minisztérium helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében leszögezi: a Zika-vírus rendkívül gyors terjedése “jelentős fenyegetés” a közegészségügyre. A washingtoni minisztérium Alejandro García Padilla, Puerto Rico kormányzója kérésére hozta meg az intézkedést.

A tigrisszúnyog által terjesztett Zika-láz terhes asszonyoknál a magzat kóros kisfejűségét okozhatja. Puerto Ricóban egyedül a várandós asszonyok közül több mint ezren fertőződtek meg a Zika-vírussal, és az NPR amerikai közszolgálati rádió egyik helyszíni riportja szerint nem sokat számítanak sem az egészségügyi felvilágosító kampányok, sem pedig a fertőzött asszonyoknak felajánlott lehetőség a művi abortuszra, ezt a nők elsöprő többsége ugyanis elutasítja.

A szükségállapot kihirdetése azt jelenti, hogy a szövetségi minisztérium további jelentős anyagi és logisztikai segítséget nyújt Puerto Ricónak a betegség elleni küzdelemhez egészségügyi ismeretterjesztő programokra, szakképzett egészségügyi dolgozók felvételére és kiképzésének finanszírozására. A közlemény nem tesz említést konkrét összegről. A sziget kormányzója pénteken – a szükségállapotról szóló közlemény megjelenése után – azt is bejelentette, hogy átcsoportosítják Puerto Rico egészségügyi dolgozóit, hogy minél többen foglalkozhassanak a Zika-láz elleni teendőkkel.

Puerto Ricóban – amely az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama – jelenleg csaknem tizenegyezer, Zika-vírussal fertőzött beteget tartanak számon, ezen belül 1035 a várandós nők száma.

mti