Nyugodtabb a helyzet Ukrajna és a Krím határán


Oleg Szlobogyan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője hétfőn arról számolt be, hogy a félsziget és Ukrajna közötti átkelőkön normalizálódott a helyzet, minden állomás a régi kerékvágásban üzemel. Emellett azonban ötödével visszaesett a forgalom, főként a Krímre igyekvők száma csökkent.

A szóvivő arról is beszélt, hogy információik alapján a hétvégén csökkent az orosz fegyveresek aktivitása a határ mentén, kevesebb katonai mozgást észleltek krími oldalról.

Az Ukrajna és Oroszország közötti amúgy is feszült helyzet azt követően élesedett ki újra, hogy a múlt héten Moszkva azzal vádolta meg a kijevi védelmi tárcát, hogy merényletekre készülő diverzáns csapatokat szervezett a Krímen. A letartóztatások során két orosz egyenruhás meghalt. Az orosz kézre jutott ukránok azt állították, a kijevi védelmi minisztérium szervezte be őket.

Kijevben ezt cáfolták.

Vlgayimir Putyin ostobaságnak nevezte Kijev tettét, Petro Porosenko ukrán államfő fokozott harckészültséget rendelt el a krími határok és a kelet-ukrajnai frontvonalnál állomásozó összes ukrán katonai egységnél.