Porosenko becsapta a világot


Súlyos vádakkal illette Petro Porosenko elnököt a Transparency International nemzetközi jogvédő szervezet ukrajnai képviselete.

Azt róják fel az államfőnek, hogy a mai naptól kezdődően anélkül indult útjára az állami hivatalnokok vagyoni helyzetét kontrollálni hivatott úgynevezett elektronikus vagyonnyilatkozati rendszer, hogy az nem esett át a kötelező biztonsági szertifikáción. Ennek hiánya pedig azt jelenti, hogy

az e-vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok nem használhatóak fel a bíróságokon, azaz a hivatalnokok következmények nélkül gazdagodhatnak ezután is.

Jaroszlav Jurcsisin, a Transparency International ukrajnai képviseletének vezetője azt mondta: Porosenko elnök ezzel becsapta az egész világot, hazudott. A jogvédő szerint ennek súlyos következményei lehetnek Ukrajnára nézve.

Ezek közé sorolta a nemzetközi hitelintézetek Ukrajnát érintő osztályzatainak rontását, azt, hogy az IMF tovább csúsztatja a hitel folyósítását, sőt, szerinte ez lehetetlenné teszi a vízumkötelezettség eltörlését is, hiszen ennek a rendszernek a megteremtése alapfeltétele volt a vízumliberalizációnak, csakhogy ilyen formában ez az egész semmit sem ér- írta a Korrespondent.net.