Aleppóról tárgyalt Lavrov és Kerry


John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon beszélt az aleppói helyzetről.

 

Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett a közös szíriai akciókról és a tűzszünet megszilárdításáról – közölték Moszkvában. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata szerint a telefonhívást Washington kezdeményezte, a beszélgetés központjában az aleppói helyzet és az az együttműködési megállapodás szerepelt, amelyet Kerry júliusi moszkvai látogatása során értek el.

Kerry az akkori maratoni tárgyalások után azt mondta, hogy Washington és Moszkva közös álláspontra jutott az elakadt szíriai béketárgyalások újraindítása érdekében teendő lépésekről.

Az orosz sajtó hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert idézve azt írta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közel került ahhoz, hogy közös katonai akciókat kezdjen a szélsőségesek ellen Aleppóban.

A több mint öt éve tartó szíriai konfliktusban Oroszország és az Egyesült Államok a két legbefolyásosabb külső szereplő, de céljaik eltérőek. Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja katonailag is a lázadók ellen, míg Washington Aszad távozását szeretné, és segítséget nyújt a rendszer ellen felkelt csoportok némelyikének.

 

Forrás: MTI