Migránsokat mentettek az Égei-tengerből


Ötvenkilenc migránst mentettek meg szerda hajnalban az Égei-tenger déli medencéjében fekvő Kósz görög sziget közelében, a menekültek egy felfújható gumicsónakon hánykolódtak a viharos tengeren – közölte a görög parti őrség szerdán.

A bajba került migránsokat két járőrhajó vette fel a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozó Kósz közelében.

A hét végén a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb Athénban úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban megnőtt a Törökországból a görög szigetekre érkező migránsok és menedékkérők száma.

Az égei-tengeri görög szigeteken létesített regisztrációs központokban szombaton 10 462 ember tartózkodott, noha csak 7450 ember elhelyezésére van lehetőség. A zsúfoltságot enyhítendő időközben megkezdték átszállításukat a görög szárazföldre.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem kétezren érkeztek Törökországból Görögországba. A megállapodás megkötése után ez a szám jelentősen mérséklődött: az érkezők száma hivatalos adatok szerint napi átlagban áprilisban 121, májusban 55, júniusban 51, júliusban 59 volt. Ezután augusztus 13-áig ismét emelkedett: naponta átlagosan mintegy 100-an érkeztek illegálisan Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre.

mti