Moszkal-levél az autósok „5 napos” problémája ügyében


Kárpátalja megye kormányzója levelet írt a miniszterelnök címére. Ebben sokadszorra is felhívja a figyelmet a problémára.

Most, a nyári szabadságolások kellős közepén különösen problémás az egész. Rengeteg ukrán vendégmunkás tart haza, már emiatt is kígyóznak a sorok az átkelőkön, amit csak tetéz az a helyzet, hogy a külföldi rendszámú autókon közlekedők is kénytelenek ötnaponta átjárni a határon, ezzel is növelve az átlagos várakozási időt.
Moszkal szerint ez ráadásul szociális feszültségekhez is vezet a határ menti vidékeken, így régiónkban is. Szerinte a kérdést felesleges parlamenti szinten rendezni, elégséges volna, ha Volodimir Grojszman kormányfői rendeletben növelné a tranzitálási időt.

Moszkal már többször is megígérte az 5 napos szabály miatt már kétszer is tüntető autósoknak, hogy megpróbál lobbizni az érdekükben, de eddig nem járt eredménnyel.

Erősen kérdéses, ezúttal mire jut a levelével.

Viktor Baloga is megpróbált segíteni az érintetteken, de törvénymódosító javaslata elakadt a törvényhozásban bizottsági szinteken. Helyette született egy másik törvény, ami megkönnyíti a 2010 után gyártott külföldi járművek ukrajnai regisztrációját, de egyelőre nem túl sokan éltek ezzel a kedvezményes lehetőséggel.