Putyin, a nyertes


Az, ami Lengyelországban folyik, nem csupán az Európai Uniónak fontos, hanem az ország keleti szomszédainak is, Ukrajnának, Fehéroroszországnak, de Moldovának és Grúziának is. Ezek az országok korábban modellként és inspirálóként tekintettek Lengyelországra, de a Jog és Igazságosság (PiS) által választott iránynak csak egyvalaki örülhet: Vlagyimir Putyin – írja a Washington Postban Judy Dempsey.

 

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap a szerzőt bemutatva kiemeli, hogy az európai kapcsolatok és stratégia szakértője, korábban a Financial Times-nak dolgozott, tudósító volt Izraelben, Németországban és a kelet-európai országokban. Most többek között a The New York Timesban és a Washington Postban publikál.

Ez utóbbiban jelent meg most kommentárja a lengyelországi eseményekről, arról, hogy a PiS jogsértő tevékenységet folytat az Alkotmánybíróság kapcsán. „Annak, ami Lengyelországban történik, határain kívül is jelentősége van” – írta. Szerinte az EU nagyon komolyan veszi mindazt, ami Lengyelországban történik, és a lengyel kormány már tudja, hogy „Frans Timmermans (az Európai Bizottság bel-és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa) nem könnyű eset”.

Az Alkotmánybíróság megbénítását célzó újabb törvény elfogadása után Timmermans azt állította, hogy „az új törvény nem oldotta meg az Alkotmánybíróság problémáját Lengyelországban. Olyan kulcskérdések maradtak megoldatlanok, mint az AB határozatainak kihirdetése és végrehajtása, vagy a bírák felesketése. Az EB ezért további lépéseket tesz a jogállamiság keretein belül, javaslatokat téve Lengyelországnak.

Mégis – írja Dempsey –, a lengyel kormány által elkövetett jogsértésnek nem csupán az EU számára van jelentősége, hanem keleti szomszédainak, Ukrajnának és Fehéroroszországnak, de Moldovának vagy Grúziának is. Korábban ezek az államok Lengyelországra modellként néztek, és az Oroszországgal szembeni ellenállásban inspirálta őket. A PiS jelenlegi irányzatának azonban egyetlen vezető örülhet, Vlagyimir Putyin. A Jaroslaw Kaczynski vezette politika visszavágás a Polgári Platformnak és az egész lengyelországi liberális tábornak – teszi hozzá a szerző.