Ruszin és magyar gyermekek ismerkedtek a magyar történelemmel Ópusztaszeren


Megerősödés lélekben, identitásban, anyanyelvben – ez is a célja annak a tábornak, melyet a görögkatolikus egyház szervez kárpátaljai magyar és ruszin, valamint magyarországi ruszin gyermekek számára. A hét folyamán kirándulásokat, játékos programokat és fürdőzést szerveznek a résztvevőknek, ellátogatnak szegedi templomokba, míg kedden a Feszty-körképet is megtekintették Ópusztaszeren – írta a szeged.ma.

Két turnusban 25-25 gyermek vehet részt a táborozáson, amelyet az 1989-es kárpátaljai árvíz óta minden nyáron megrendeznek a szegedi görögkatolikusok. A fiatalok táboroztatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a görögkatolikus egyházközösség, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat és magánszemélyek jóvoltából tudják évről-évre megvalósítani.

Szaplonczay Miklós szegedi görögkatolikus esperestől elmondta, hogy az egyházközség általában éves szinten 20-25 főt fogad Kárpátaljáról, akik egyhetes turnusokban érkeznek, vagyis átlagosan félszáz fiatalt látnak vendégül. „Ez kihívás egyházközségünknek, és nemcsak anyagi szempontból, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekekkel való foglalkozásra, a kultúrájuknak a megismerésére. Szegeden viszonylag nagy számú a görögkatolikus közösség, egy részük ruszin nemzetiségű, így nagyon nagy örömmel fogadjuk mindig a ruszin gyermekeket, és segítünk nekik saját kultúrájuknak a felfedezésében is” – fogalmazott Szaplonczay Miklós.