Szembesítést akar Porosenko ukrán elnökkel Janukovics


Egyidejű meghallgatást, azaz Petro Porosenko jelenlegi elnökkel és más vezető politikusokkal való szembesítését követeli Viktor Janukovics volt államfő az ukrán főügyészségtől az ellene indított eljárásban – közölte ügyvédje szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Vitalij Szergyuk, a kijevi hatalomváltó Majdan-tüntetések miatt Oroszországba menekült exelnök ügyvédje azt mondta, hogy a kérelmet kedden nyújtották be a főügyészséghez, ahol viszont a hírportál megkeresésére azt válaszolták, hogy még nem kapták meg a dokumentumot.

Janukovics nyilvános bírósági tárgyaláson akar szembesítést Porosenkón kívül Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnökkel, Andrij Parubij házelnökkel, Vitalij Klicsko főpolgármesterrel és Olekszandr Turcsinovval, az ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) vezetőjével.

Az említett politikusok valamennyien aktív szereplői voltak a 2013 őszén kezdődött Majdan-tüntetéseknek.
Az ügyvéd ugyanakkor tisztázta, hogy ez nem jelenti Janukovics visszatérését Ukrajnába, hanem a volt elnök csak videokonferencia útján lenne kész részt venni az ellene folytatott eljárásban.

Az ukrán főügyészség tavaly augusztusban beidézte kijevi hivatalába Janukovicsot, de nem ment el. Ügyvédje már akkor is azt mondta, hogy védence csak videokonferencia útján, jelenlegi tartózkodási helyén kész részt venni a meghallgatáson.

mti