Ukrán nyelv érettségi: Kárpátalja megint sereghajtó


Egész Ukrajnában a kárpátaljai érettségizők teljesítettek a legrosszabbul ukrán nyelvből.

 

Az Ukrán Tudásfelmérő Központ részleteket közölt az idei emelt szintű érettségi vizsgák eredményeiről. A kárpátaljai végzősük, akárcsak tavaly, az idén is utolsók lettek az ukrán vizsga eredményeit illetően. De nem jobb a helyzet Ukrajna történelmét illetően sem, minden harmadik próbálkozó elbukott ezen a tesztvizsgán.

A független tudásfelmérő centrum összesített adatai szerint az ukrán nyelv vizsgából a kárpátaljai végzősök 27,3 százaléka bukott meg. Ukrajna történelméből a vizsgázók 29,2 százaléka nem érte el a minimális ponthatárt, ez szintén az országos utolsó helyet jelenti. Kárpátalja mellett a rangsor végén Csernyivci és Rivne megye található még. Ezen kívül a kárpátaljai iskolák tanulói földrajzból (7,4%) és biológiából (14%) is nagyon gyatrán teljesítettek. Százalékban közöltük azok számát, akik a minimálisan szükséges ponthatár alatt maradtak.

Egyes vélemények szerint a nemzetiségi iskolák végzőseinek rossz ukrántudása miatt van az, hogy Kárpátalja rendre az utolsó Ukrajnában ebből a tárgyból. Emiatt kisebbségi pedagógiai szakemberek évek óta sürgetik az ukrán nyelv tanítása módszertanának gyökeres módosítását, de a döntéshozó kabinetekben legtöbbször süket fülekre találnak.