A többség szerint jobb volt a szovjet élet, mint az ukrán


A 35 évnél idősebb ukránok hatvan százaléka szerint a Szovjetunió idején jobban éltek, mint a függetlenség utáni 25 évben.

A Sputnik által megrendelt közvélemény-kutatás tanúsága szerint a volt szovjet tagállamokban élők többsége jobban élt a birodalom széthullása előtt, mint azt követően. A felmérés 11 utódállamra terjedt ki, s 9 lakosai mondták azt, hogy a szovjet érában bizony jobban ment a soruk.

Ukrajnában is gondolja a nagyobb többség.

A 35 év felettiek korosztályában – tehát akik belekóstoltak a szovjet világba – 60 százalékot tett ki azok aránya, akik szerint akkor jobb volt az élet, mint most a független Ukrajnában.

23 százalék szerint ez éppen fordítva igaz, azaz most élnek jobban, mint 1991 előtt. A 25 évnél ifjabbak, akik egyáltalán nem tapasztaltak semmit a régi időkből, inkább úgy gondolják, most könnyebb az élet, mint az ő megszületésük előtt volt.

Oroszországban 64 százalék válaszolta azt, hogy a Szovjetunió idejében könnyebb volt. Leginkább Örményországban (71 százalék) és Azerbajdzsánban (69 százalék) sírják vissza azokat az éveket, amikor még létezett a szovjet birodalom.
Két utódállamban viszont többségben vannak azok, akik szerint a függetlenség meghozta a Kánaánt. Tadzsikisztánban 55 százalék, míg Üzbegisztánban egészen 91 százalék gondolja úgy, hogy most a jobb.

Amúgy az orosz megkérdezettek 56 százaléka sajnálja a Szovjetunió szétesését, és gondolja azt, hogy annak bekövetkezését meg lehetett volna akadályozni – írta a Korrespondent.