Juscsenko: „Ha rajtam múlott volna, nem veszítjük el a Krímet”


A politikai akarat hiánya miatt veszítette el Kijev a kontrolt a Krím-félsziget felett, nem pedig azért mert gyenge volt az ukrán hadsereg – fogalmazott Viktor Juscsenko ukrán ex elnök az Aposztrof kiadványnak adott szerdai interjújában.

„Nem fegyveres konfliktus, hanem a politikai akarat hiánya vezetett ide. A hadsereg, a Gradok, illetve a páncélosok számának összehasonlításának nincs semmi köze a félszigeten lévő akkori helyzetre”

– mondta Juscsenko megjegyezve, ha ő lett volna az elnök, akkor nem hagyta volna a Krím annektálását. Az ukrán katonák készen álltak a harcra és a félsziget megtartására, ehhez elegendő katona, fegyver és technika állt rendelkezésre.

Kapcsolódó hír, hogy Hennagyij Moszkal szerint túl sok volt az áruló, és ezért vesztették el a félszigetet. Kárpátalja kormányzója úgy véli a rendőrség, a titkosszolgálatok, a Krímen állomásozó ukrán katonák és a Fekete-tengeri flotta is mind az orosz oldalon maradt. Március végén egy 1391 nevet tartalmazó listát is nyilvánosságra hozott, olyanokét, akik állítása szerint megszegték az Ukrajna védelmére tett esküjüket.