Kész a világ legnagyobb légi járműve


Végrehajtották az első sikeres tesztet a monumentális légi járművével Nagy-Britanniában.

Az Airlander 10 nevű hibrid légi jármű, amely leginkább egy léghajóra hasonlít, mintegy 20 percet töltött a levegőben szerdán este a Londontól északra fekvő cardingtoni repülőtéren.

A Hybrid Air Vehicles kis brit cég által kifejlesztett jármű léghajó, helikopter és repülőgép keveréke, 92 méter hosszú, vagyis 8 méterrel hosszabb az eddig a világ legnagyobb légi járművének tartott An-225 orosz repülőgépnél.

A gyártó szerint a héliummal töltött léghajó 4900 méteres magasságig tud majd emelkedni, sebessége eléri az óránkénti 150 kilométert, akár 10 tonna terhet is szállíthat, és képes lesz egyfolytában akár két hétig is a levegőben maradni.

A gyártó azt reméli, hogy 2021-ig 10 példányt is eladhat a héliummal, tehát nem gyúlékony anyaggal töltött léghajóból. A fejlesztők egy ennél is nagyobb, akár 50 tonna terhet elbíró léghajót szeretnének konstruálni a 2020-as évek elejére.

Légügyi szakértők szerint a műszaki siker ellenére az Airlander 10-nek meg kell küzdenie a léghajókat és a hibrid járműveket övező bizalmatlansággal.

mti