Száznál több dzsihadistával végeztek az Iránból felszálló orosz gépek Szíriában


Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több mint 150 dzsihadistájával végeztek az iráni Hamadán város melletti légi támaszpontról felszálló Szu-34-es orosz bombázók a szíriai Deir-ez-Zór tartományban – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a deir-ez-zóri célpontokat támadó bombázók maximális terhelhetőséggel repültek, OFAB-500 típusú, nagy hatóerejű repeszromboló bombákat vetettek be. A bombázók két parancsnoki állást és kiképzőtáborokat semmisítettek meg, több mint 150 dzsihadistával végezve. Az orosz védelmi tárca hozzátette: a dzsihadisták között külföldiek is voltak.

A bombázókat Szu-35-ös vadászgépek kísérték, amelyek a szíriai Latakia tartománybeli Hmejmím légi támaszpontról szálltak fel. Az iráni bázisról hivatalosan kedden repültek először szíriai célpontokat támadó orosz repülőgépek.

Szerdán az iráni törvényhozás nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke is megerősítette, hogy az orosz gépek a Hamadántól északi irányban mintegy 50 kilométerre fekvő Sahíd Nodzseh támaszpontot használják üzemanyagtöltés céljából.

Az Al-Madsar News hírportál szerint a hamadáni állomásoztatás 60 százalékkal csökkenti a korábban Észak-Oszétiából felszálló orosz nehézbombázók repülési idejét, és növeli a terhelhetőségüket. Amíg az észak-kaukázusi repülőterek és Palmüra közötti távolság több mint 2 ezer kilométer, addig Hamadánból csak 900 kilométert kell repülniük.

mti