Kivonul Észak-Jemenből az Orvosok Határok Nélkül


A segélyszervezet a “válogatás nélküli bombázásokkal” és a húszi, síita lázadókkal szemben az ország nemzetközileg elismert kormányát támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíció “megbízhatatlan biztonsági garanciáival” magyarázta döntését.

Beszünteti tevékenységét, és kivonul Jemen északi részéből az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet – jelentették be csütörtökön. Az MSF a “válogatás nélküli bombázásokkal” és a húszi, síita lázadókkal szemben az ország nemzetközileg elismert kormányát támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíció “megbízhatatlan biztonsági garanciáival” magyarázta döntését. Közölték: hétfőn légitámadás érte az egyik kórházukat, és 19 ember meghalt.

“Az Absz kórháza ellen intézett légicsapással a háború kezdete óta immár negyedszer ért támadás olyan egészségügyi intézményt, amelyet támogatunk, és ez követelte a legtöbb halálos áldozatot” – húzta alá közleményében a genfi székhelyű szervezet. Az MSF arról is beszámolt, hogy a jemeni béketárgyalások múlt havi összeomlása óta megszaporodtak a légicsapások. A segélyszervezet emellett azt is tudatta, hogy a kórházakat annak ellenére érte légi támadás, hogy az MSF folyamatosan tájékoztatta a harcoló feleket egészségügyi létesítményei hollétéről, pontos GPS-koordinátákat küldtek a szaúdi katonai vezetésnek is.

“A koalíció rendre azt állítja, hogy tiszteletben tartják a nemzetközi humanitárius jogot, de ez a támadás is azt mutatja, hogy nem urai az erőszaknak, és képtelenek megakadályozni, hogy betegekkel teli kórházakat érjen találat”

– szögezte le a szervezet, független vizsgálatot követelve.

Szaúd-Arábia és az általa vezetett katonai szövetség tavaly márciusban avatkozott be a nemzetközileg elismert kormány oldalán a jemeni konfliktusba.

Az MSF a világ számos konfliktuszónájában nyújt orvosi segítséget a rászorulóknak. A mostani döntéssel hat kórházból vonják ki munkatársaikat Jemen északi részén.

mti