Már négyezren betegedtek meg a szennyezett ivóvíz miatt Új-Zélandon


Négyezerre nőtt a szennyezett ivóvíz miatt gyomorinfluenzával megfertőződött betegek száma Új-Zélandon, tisztségviselők pénteken megerősítették, hogy egy múlt héten elhunyt idős nő szervezetében egészségügyi tesztek kimutatták a betegséget okozó Campylobacter baktériumot, amely hozzájárulhatott halálához.

John Key új-zélandi kormányfő kedden kijelentette, hogy ez a szigetország történetének legsúlyosabb, vízzel terjedő járványa.

Az érintett új-zélandi város, a 13 ezer lakosú Havelock North mintegy négyezer lakosa betegedett meg a múlt héten kitört járványban, 19 embert kórházban ápolnak, közülük két beteg állapota válságos.

A helyzetet súlyosbította, hogy bár az új-zélandi tisztségviselők megpróbáltak tiszta ivóvizet biztosítani a lakosság számára, később kiderült, hogy az egyik ivóvíztartályból E. coli baktériummal szennyezett vizet juttattak az ellátórendszerbe. A város azóta klórral megtisztította a csapvizet és a kérdéses víztartályból származó vizet is. Ugyanakkor tisztségviselők kijelentették, továbbra is azt tanácsolják a lakosságnak, fogyasztás előtt forralják fel az ivóvizet.

Havelock North egészségügyi hatóságainak közlése szerint a járvány valószínűleg az ivóvízbe került állati eredetű ürülék miatt tört ki. Új-Zélandon kiterjedt vizsgálatot indítottak az ügyben.

mti