Magyar kormánytámogatással felújított egyetemi kollégiumrészt adtak át Ungváron


A magyar kormány 40 millió forintos támogatásából felújított diákkollégiumi épületrészt adott át az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos pénteken Ungváron.

Az átadási ünnepségen Grezsa István a sajtónak elmondta: a felújított kollégiumi szint mostani átadása az idei évben immár a harmadik, magyar kormánytámogatással megvalósuló beruházás az ungvári egyetemen. Ez is mutatja – tette hozzá -, hogy milyen szoros a két ország együttműködése a felsőoktatás terén. “Februárban az UNE magyar karán tanuló diákjai számára adtunk át egy korszerű kollégiumi szintet, kifejezve ezzel az irántuk érzett nagyrabecsülésünket, míg most – egy héttel a magyar kormány támogatásával készült, minden igényt kielégítő sportpálya felavatása után – az ukrán nemzetiségű diákok vehetnek birtokba egy ugyanolyan, európai színvonalon felújított, szintén húsz szobából álló épületrészt” – emlékeztetett.

A kormánybiztos kifejtette, hogy az ungvári egyetem fejlesztéséhez nyújtott támogatással a magyar kormány azt is jelzi, mennyire elkötelezett Ukrajna európai integrációs törekvéseit illetően. Mint jelezte, a három fejlesztési projekt összköltsége mintegy 100 millió forint, amelynek legnagyobb részét a magyar kormány fedezte, de a költségekhez az ungvári egyetem is hozzájárult. Azt is kifejtette, a korszerűsítéshez nyújtott támogatásával a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmény diákjai eredményesebben tanulhassanak, és diplomájuk megszerzése után szép emlékekkel hagyják majd el az egyetemet.

Az átadási ünnepség után Grezsa István az UNE rektori hivatalában megbeszélést folytatott Volodimir Kovtunec ukrán oktatási miniszterhelyettessel. A találkozót követő közös sajtótájékoztatón a kormánybiztos elmondta, hogy tárgyalópartnerével áttekintették az oktatás terén folytatott magyar-ukrán együttműködés fejlesztésének lehetőségeit. Jelezte, hogy Magyarország kész átadni Ukrajnának – ahol folyamatban van az iskolai és a felsőoktatás reformja -, a közép- és felsőoktatás korszerűsítése során szerzett tapasztalatait. Szóba került – folytatta – a Magyarország és Ukrajna között működő felsőoktatási ösztöndíjrendszer kétirányúvá tétele, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően ne csak Magyarország fogadjon ukrán ösztöndíjasokat, hanem Ukrajnában is tanulhassanak magyarországi diákok ukrán ösztöndíjjal.

Közlése szerint Grezsa István a megbeszélésen felvetette: a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban az ukrán nyelvet – hatékonyabb elsajátítása érdekében – ne anyanyelvként tanítsák a magyar ajkú diákoknak, hanem idegennyelv-oktatási módszerek szerint. Elmondása szerint tárgyalópartnerével kitértek az Ukrajnában ugyancsak átalakulóban lévő szakmunkásképzés terén folytatandó együttműködés kérdéseire is.

(MTI)