Nem hitelesítették Ukrajna EU-tagságáról szóló népszavazási kezdeményezést

In this Friday, June 24, 2016 photo, tourists posing for a photograph in front of the Spanish Parliament is seen through the EU flag in Madrid, Spain. The news of the U.K. vote to quit the European Union is leaving British expatriates filled with fear about their future. Those who have built lives abroad worry what the vote may mean for their property, their pensions and their medical benefits. (AP Photo/Francisco Seco)

Megtagadta az Ukrajna európai uniós csatlakozási szerződésének feltételeiről szóló országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A népszavazási kezdeményezést egy magánszemély nyújtotta be. A kérdés úgy szól:

“Akarja-e Ön, hogy a magyar Országgyűlés csak abban az esetben iktassa a nemzeti jogrendbe Ukrajna teljes jogú európai uniós tagságát biztosító csatlakozási szerződésének elfogadását, amennyiben az ukrajnai Kárpátaljai terület (Zakarpatszka oblaszty), valamint kiemelten az ukrajnai Beregszászi járás (Berehivszkij rajon) területének lakossága, a népek önrendelkezési joga alapján, egy újabb hivatalos népszavazáson dönt a területi hovatartozását (Magyarországhoz vagy más államhoz való csatlakozás, önálló állam megalakítása, Ukrajnához való tartozás) és közigazgatási berendezkedését illetően?”

Az NVB egyhangú döntéssel határozott a hitelesítés megtagadásáról.

Az NVB szerint a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik. Az ENSZ alapokmánya – amelyet a magyar Országgyűlés is ratifikált – nem jogosítja fel az egyesült nemzeteket arra, hogy olyan ügyekbe avatkozzanak, amelyek valamely állam belső joghatóságába tartoznak. Márpedig a kérdés erre irányul, az alaptörvény szerint azonban nem lehet népszavazást kezdeményezni nemzetközi szerződésről.Az NVB szerint emellett a kérdés nem egyértelmű, a mondat többszörös összetétele miatt bonyolult.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni a Kúriánál.

mti