Aktívabb lesz Törökország a szíriai konfliktus rendezésében


Törökország a következő fél évben aktívabb szerepre törekszik majd a szíriai konfliktus rendezésében – mondta szombaton újságíróknak Binali Yıldırım török miniszterelnök.

Yıldırım arról is beszélt, szeretnék megakadályozni, hogy az ország az etnikai vonalak mentén darabjaira essen szét. Szíria északi részén ugyanis a kurd milíciák hatékonyan vették fel a harcot az Iszlám Állammal, és az Aszad-rezsim ellen küzdő arab csoportokkal is szembeszállnak – gyakorlatilag autonómiát vívtak ki maguknak a török határ mentén. Törökország attól tart, hogy megerősödésük a törökországi kurd szeparatistákat is felbátorítja.

Yıldırım szerint viszont szó sem lehet arról, hogy ismét párbeszéd kezdődjön a törökországi autonómiáért küzdő kurd lázadókkal. Nem lesz új békefolyamat. Terrorszervezetekkel nem állunk szóba – szögezte le a török miniszterelnök.

Pénteken szíriai kurd fegyveresek állásait támadta a damaszkuszi kormány légiereje Haszakánál. Yıldırım arról beszélt, hogy a szíriai kormányerők légicsapásai azt jelentik, hogy szerintük is fenyegetést jelentenek a kurdok. Korábban egy szíriai kormánytisztviselő is úgy nyilatkozott, hogy a haszakai légi támadás üzenet volt a kurdoknak, hogy tegyenek le területi követeléseikről, amelyek sértik Szíria szuverenitását.

Az esetleges szíriai politikai átmenettel kapcsolatban a török álláspont eddig következetesen az volt, hogy Bassár el-Aszadnak távoznia kell a hatalomból. Yıldırım most úgy fogalmazott, hogy az átmenetben lehet szerepe Aszadnak, de Szíria jövőjében nincs keresnivalója.

Binali Yıldırım az Egyesült Államokra és Fethullah Gülenre is kitért, akit a török kormány a júliusi puccskísérlet fő felelősének tekint. A miniszterelnök szerint Amerikának fel kellene gyorsítania Gülen kiadását. Az önkéntes száműzetésben élő, 75 éves hitszónok viszont tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. Az USA álláspontja az, hogy akkor adják ki Gülent, ha Törökország bizonyítékokkal támasztja alá a vele szembeni vádjait.

Yıldırım Törökország és az Egyesült Államok kapcsolatáról azt mondta, hogy lehetnek hűvösebb és szívélyesebb időszakok két ország diplomáciájában, de az USA nem ellenségük, hanem stratégiai partnerük.

mti