Ismét feléledhet az al-Kaida


Eltűnhet az Iszlám Állam, és előkerülhet az al-Kaida. Oszama bin Laden fia például kampányba kezdett. Elemzők szerint a terror nem, csak a név változik majd.

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezérének a fia azzal a felhívással fordult a szaúdiakhoz egy internetre feltett hangüzenetben, hogy döntsék meg kormányuk hatalmát, és “szabadítsák meg” országukat az Egyesült Államok befolyásától – hangzott el az M1 Ma Reggel adásában.

A hangfelvételt, amelyről nem lehet tudni, hogy mikor készült, a dzsihadista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai csoport tette fel a világhálóra.

Hamza bin Laden ezen arra buzdítja a fiatal szaúdiakat és mindazokat, akik “harcképesek”, hogy csatlakozzanak az al-Kaida arab-félszigeti csoportjához (AQPA), amelynek központja a háború dúlta Jemenben van, és szerezzék meg ott a “szükséges harci tapasztalatot”.

A 23 (más forrás szerint 25) éves Bin Laden egy júliusban nyilvánosságra hozott videoüzenetében bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat apja 2011-ben történt megöléséért és a muszlimok “elnyomásáért”.

Gyengül az Iszlám Állam

Gyarmati István biztonsági szakértő szerint valamilyen szinten „jó jelnek” is nevezhető, hogy a férfi megszólalt, hiszen ez azt mutatja, hogy gyengül az Iszlám Állam.

Ám az IÁ nélkül a terrorizmus nem tűnik el, más terroristacsoportok is tevékenykednek ugyanis a világban, például a Boko Haram, és ahogyan gyengül az Iszlám Állam, úgy üti majd fel a fejét egyre több ilyen szervezet – fogalmazott a szakértő.

Gyarmati István azt is mondta, hogy az IÁ nagyon hatékonyan használja az internetet toborzásra és saját maga népszerűsítésre – az al-Kaida ezt korábban nem alkalmazta jól.

Fontos különbség továbbá, hogy az Iszlám Állama kalifátust akarja helyreállítani – a terroristák hűséget is fogadnak, ellenben az a-Kaidával, ahol senkinek nem kellett ezt tennie Oszama bin Ladennek.

A szakértő szerint Szíriában az Aszad-rezsimmel le kell számolni, és olyan rendszerre kellene törekedni, amely kulturáltan kormányozza a területet, és nem akarja kiirtani etnikai, vallási alapon ellenzékét, valamint amely valójában részese a terrorizmus elleni harcnak, és nem generálja továbbra is a menekültáradatot, mellyel Európának szembe kell nézni.

A menekültek nagy része nem az IÁ ellen menekül, hanem Szíriából – jelentette ki Gyarmati István.