Két amerikai szervezetet Oroszországban nemkívánatosnak minősítettek


Az amerikai külügyminisztérium rövid közleményben nevezte “zavarba ejtőnek”, hogy az orosz kormány két amerikai szervezetet nemkívánatosnak minősített.

A rövid közleményt John Kirby külügyi szóvivő írta alá. A szóvivő leszögezi: “mélyen zavarba ejt bennünket az orosz kormány döntése, mely szerint a Nemzetközi Republikánus Intézetet (IRI) és a Médiafejlesztési Befektetési Alapot (MDIF) úgynevezett nemkívánatos intézményekként jelölte meg. Az IRI és az MDIF szerte a világban a nyitottságot, a kormány iránti bizalom kialakítását, és a sajtószabadságot segíti elő. Azokat az elveket, amelyeket Oroszországnak elősegítenie és nem elnyomnia kellene”.

A külügyi közlemény hangsúlyozza, hogy Oroszország népe megérdemli az átlátható és felelős kormányzást, a törvény előtti egyenlő bánásmódot. Majd John Kirby így fogalmaz: “ismételten arra szólítjuk fel az Oroszországi Föderáció kormányát, hogy tartsa magát nemzetközi kötelezettségeihez, amelyek előírják az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok biztosítását és számolja fel a civil társaságok fontos munkáját korlátozó intézkedéseket Oroszországban”.

Moszkvában az orosz főügyészség csütörtökön jelentette be, hogy ez a két amerikai nemkormányzati szervezet nemkívánatos orosz földön. A főügyészség indoklása szerint ugyanis e két szervezet “az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjait és az állambiztonságot veszélyezteti”.

Az orosz igazságügyi minisztérium korábban már öt amerikai – vagy részben amerikai – nemkormányzati szervezetet tett tiltólistára.

(mti)