Orosz hadihajók manőverező robotrepülőgépekkel támadtak szíriai célpontokat


Három manőverező robotrepülőgéppel mértek csapást orosz hadihajók az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Núszra Front dzsihadista szervezet szíriai állásaira a Földközi-tengerről – közölte pénteken az orosz védelmi miniszter.

A Kaszpi Flottillához tartozó Zeljonij Dol és Szerpuhov kis rakétahordozó őrhajóról kilőtt Kalibr típusú szárnyas rakéták lakatlan területek felett szálltak el, és Dar-Taaza közelében a terroristák egyik irányító központját és bázisát, Aleppó tartományban pedig egy aknavetőlőszer-gyárat és egy fegyverraktárt semmisítettek meg.

Az orosz haditengerészet korábban is vetett már be manőverező robotrepülőgépeket Szíriában az IÁ és az an-Núszra Front ellen. Tavaly októberben 26 Kalibrt, novemberben pedig újabb 18-at használtak fel a szíriai műveletekben. A tél elején, ugyancsak a Földközi-tengerről a legújabb típusú Rosztov-na-Donu tengeralattjáróról indítottak cirkálórakétákat.

Az orosz védelmi tárca hétfőn azt közölte, hogy előre ütemezett haditengerészeti gyakorlat kezdődött a Földközi-tenger keleti medencéjében, hogy felmérjék erőik képességeit terrorista jellegű válsághelyzetek megoldásában.


A tárca kommünikéje szerint a haditengerészeti csapásmérő egység öt gyakorlatot fog végrehajtani, amelyek során éleslövészetet is végez egy olyan forgatókönyv keretében, amely “a lehető legéletszerűbben utánoz egy valódi támadást”.


Ugyanakkor a Kaszpi-tenger délnyugati medencéjében augusztus 15. és 20. között egy másik hadgyakorlaton a Tatarsztan, a Dagesztan, a Grad Szvijazsszk és a Velikij Usztjug nevű hajók vesznek részt. Utóbbi három hajó ugyancsak képes az új Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépek indítására.

mti