Rekordszámú, 130 millió ember él humanitárius segélyenRekordszámú, 130 millió ember szorul ma a túléléshez humanitárius segélyre – közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

FILE - In this Aug. 23, 2015 file photo, elderly Syrian refugee Halima Ali holds her granddaughter Amal, 4, while sitting outside their tent at an informal tented settlement near the Syrian border on the outskirts of Mafraq, Jordan. In a year when more than a million people arrived on European shores, UNHCR said Monday, June 20, 2016 that continued conflicts and persecution in places like Syria and Afghanistan fueled a nearly 10-percent increase in the total number of refugees and internally displaced people in 2015.( (AP Photo/Muhammed Muheisen, File)

„Senkit se hagyjanak magára. A statisztikák mögött egyének, családok, közösségek, tönkretett életek vannak” – mutatott rá a humanitárius világnapon tegnap este New Yorkban a főtitkár.

Ezek az emberek szülők, akiknek választaniuk kell, hogy élelmiszert vagy orvosságot vegyenek a gyerekeiknek; gyerekek, akiknek választaniuk, hogy iskolába járjanak vagy dolgozzanak; családok, amelyeknek kockáztatniuk kell, hogy bombatalálat éri otthonukat vagy veszélyek közepette a tengeren át menekülnek – szólt a főtitkár üzenete. A megoldás nem egyszerű, de mindannyian tehetünk valamit, együttérzést mutathatunk, felemelhetjük hangunk, dolgozhatunk a változásért – hangsúlyozza a főtitkár.

Ban Ki Mun arra sürgette a világközösséget: biztosítson forrásokat a világszervezet Központi Vészhelyzeti Segélyalapjának (CERF), hogy segíthessék a szükséget szenvedőket. Idén a világnap mottója az „egységes emberiség” volt.

mti