A szélsőjobboldali pártok orosz kapcsolatairól beszélt MerkelIntenzív kapcsolat figyelhető meg európai szélsőjobboldali pártok és orosz szervezetek között – mondta Angela Merkel német kancellár egy pénteki német lapinterjúban.

Russian President Vladimir Putin holds the hand of German Chancellor Angela Merkel as they visit the Russian booth during a tour through the Hanover Messe on the first day of the industrial trade fair, in Hanover April 8, 2013.  Russia is the partner country of the Hanover fair 2013, which runs from April 8 -12. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY  - Tags: POLITICS BUSINESS)

A jobboldali CDU politikusa a Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) adott interjúban, arra a kérdésre, vajon előfordulhat-e, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, parlamenten (Bundestag) kívüli párt Vlagyimir Putyin orosz államfő “ötödik hadoszlopa” lehet, azt mondta: ezt nem így látja, noha – mint fogalmazott – “nyilvánvalóan rendkívül intenzív kapcsolat van a jobboldal szélén elhelyezkedő egyes európai pártok és orosz szervezetek között”.

Ugyanakkor

“Németország erőteljes és szilárd demokrácia”

– tette hozzá a kancellár.
Mint mondta, az orosz elnökkel rendszeresen folytatott megbeszélésein igyekszik “nyíltan és világosan” beszélni, Németország és Oroszország közös érdekeiről éppúgy, mint a “nézetkülönbségekről”.

Angela Merkel kiemelte, hogy Oroszország súlyos válságot idézett elő az Ukrajnához tartozó Krím félsziget elcsatolásával és kelet-ukrajnai “katonai tevékenységével”, Európának pedig válaszolnia kellett a “békerend alapelveinek megsértésére”.

Hozzátette, hogy még nem teljesültek a moszkvai vezetés válságot okozó eljárása miatt kivetett uniós gazdasági büntetőintézkedések visszavonásának feltételei.

Hangsúlyozta: Francois Hollande francia államfővel együttműködve “teljes erővel” dolgozik Ukrajnával és Oroszországgal azért, hogy “az összes nehézség ellenére” végrehajtsák a válság politikai rendezéséről kötött minszki megállapodást. Továbbra is ez a megállapodás a “szankciók jövőjének fokmérője” – mondta a német kancellár.

mti