Élelmiszer-tartalékolásra szólítanák fel a németeket


A német kormány azt tervezi, hogy felkészíti az ország lakosságát egy újabb terrortámadásra vagy egyéb katasztrófára – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása. A német lap úgy tudják, hogy a belügyminisztérium védelmi tervének része az is, hogy kötelezik az embereket, tartalékoljanak otthon 10 napra elegendő élelmiszert és 5 napra elég ivóvizet. Hasonló rendelkezés utoljára a hidegháború alatt volt Németországban, amikor egy atomtámadástól féltek – írta a Hirado.

A hidegháború óta először készletezésre szólítaná fel a lakosságot a német szövetségi kormány. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung birtokába jutott jelentés szerint a lakosságot fel kell készíteni egy esetleges természeti katasztrófa vagy fegyveres konfliktus következményeire. A 69 oldalas tanulmány szerint minden egyes polgárnak tíz napra elegendő élelmiszert és öt napra elegendő tartalékot kellene felhalmoznia.

A német katasztrófavédelem honlapján található általános tájékoztatófüzet 14 napos tartalékot javasol ilyen esetekre. Ez személyenként 28 liter vizet (napi két liter/fő), 4,9 kg tésztát, rizst és burgonyát, 5,6 kg zöldségkonzervet, 3,7 kg tejport 2,1 kg húst vagy tojásterméket fél kg zsírt vagy olajat jelent.

Javasolják még, hogy a háztartások készüljenek fel alternatív világítási és fűtési megoldásokra: tartsanak otthon elemlámpát, gyertyát, gázpalackról üzemeltethető konvektort a szükséges tartályokkal, és legyen mindig feltöltve a házipatika, legyenek otthon tisztálkodó és fertőtlenítő szerek arra az esetre, ha akadozna a lakosság ellátása. Azt is javasolják, minden otthonban legyen elemről működtethető rádió.