Kiléptetné az ENSZ-ből országát a fülöp-szigeteki elnök

In this photo taken on March 2, 2016, shows Davao City Mayor and Presidential Candidate Rodrigo Duterte raising a clenched fist during his campaign sortie in Lingayen, Pangasinan, north of Manila.
Rodrigo Duterte curses the pope's mother and jokes about his own infidelities, but many voters in the Philippines want to elect him president so he can begin an unprecedented war on crime. / AFP / NOEL CELIS / TO GO WITH AFP STORY: Philippines-vote-rights-crime-Duterte, FOCUS by Karl Malakunas        (Photo credit should read NOEL CELIS/AFP/Getty Images)

Élesen bírálta az ENSZ-t, és hazája kiválásával fenyegetőzött Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke, miután a világszervezet két emberjogi szakértője felszólította Manilát, hagyjon fel azzal, hogy az igazságszolgáltatást megkerülve, önkényesen megölik a kábítószer-kereskedőket az országban.

A május 9-én megválasztott Duterte már választási kampányában azt ígérte, hogy keményen fellép a drogokkal bármiféle kapcsolatban állókkal szemben, és fél éven belül felszámolja a bűnözés, illetve kábítószer-fogyasztás terén uralkodó áldatlan állapotokat a Fülöp-szigeteken.

Beszámolók szerint az elnökválasztás óta mintegy 900 kereskedőt öltek meg a rendőrök vagy az önbíráskodó polgárok. Davaoi sajtótájékoztatóján Rodrigo Duterte tagadta, hogy a kormánynak vagy a rendőrségnek köze lenne a kábítószeresek meggyilkolásához, és felajánlotta az ENSZ-nek, hogy a helyszínen vizsgálja ki ezeket az állításokat.

“Be fogom bizonyítani a világnak, hogy maguk nagyon ostoba szakértők” – mondta. Sürgette az ENSZ-t, hogy vegye számba a kábítószer miatt életüket vesztett ártatlanokat is, ne csak a drogügyletekben érintettek halálát számolja. Duterte ezután hevesen bírálni kezdte a világszervezetet, kijelentette: saját megbízatását nem tudja ellátni, de “aggódik a bűnözők felhalmozódó csontjai miatt”. “Lehet, hogy ki kellene válnunk az Egyesült Nemzetek Szervezetéből. Miért kéne ezekre a hülyékre hallgatni?” – mondta. A Fülöp-szigeteki államfő azt is hangoztatta, az ENSZ nem tesz eleget az éhezés és terrorizmus elleni fellépésben, és hagyja, hogy a nagyhatalmak – civileket megölve – településeket bombázzanak Szíriában és Irakban

mti