Ezért nem lesz Kanadában burkini-tilalom


Hallani sem akar a burkini betiltásáról Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki a francia parti fürdőzős incidenseket követő szabályozást követően azt hangsúlyozta, hogy a tolerancia hirdetése nem összeegyeztethető az egyéni jogok korlátozásával.

A kanadai miniszterelnök az egyéni jogok és a szabadság mellett érvelt, mikor a Franciaországban futótűzként terjedő burkini-tilalom bevezetésének lehetőségéről tárgyalt kormányának minisztereivel – írja a Hiradó.hu.

Trudeau elvetette a burkini-tilalom ötletét:

“Kanadában az elfogadásnak, a nyitottságnak, a barátságnak és a megértésnek van helye. A törvényalkotásban az a fontos, hogy milyen irányt jelölünk ki a sokszínű és gazdag közösségeink jövőjeként”

– mondta.

A francia Riviérán a nizzai támadások után terjedt el a burkini-tilalom, a helyi polgármesterek szerint az iszlám öltözék betiltásával sok nyilvános zavargást megelőzhetnének és csökkentenék a muszlim lakosság elleni ellenérzések elharapózását. Trudeau viszont fontosabbnak tartja az egyéni jogok és döntések tiszteletben tartását, melyeket a társadalmi párbeszéd fundamentumaként szeretné kezelni.