Hazai gyártású katonai eszközt adott át Porosenko elnök az ukrán hadseregnek


Csaknem másfélszáz, Ukrajnában gyártott hadieszközt – harci repülőgépeket és helikoptereket, páncélosokat, csapatszállító járműveket és tüzérségi ütegeket – adtak át ünnepélyesen Petro Porosenko elnök jelenlétében az ukrán fegyveres erőknek kedden a kelet-ukrajnai fronthoz közeli egyik katonai reptéren.

A Harkiv megyében lévő csuhujivi reptéren tartott ceremónián Porosenko közölte, hogy idén az ukrajnai hadiüzemekben gyártott, illetve korszerűsített hadieszközökből és katonai felszerelésekből már több mint ezer darabot adtak át a hadseregnek. Hangsúlyozta, hogy a kijevi diplomáciai erőfeszítések a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére hatástalanok, ha az országnak nincs erős, jól felszerelt hadserege.

A jelenleg átadott haditechnikai eszközök egy része még kedden a csuhujivi repülőtér melletti baskirivkai lőtéren gyakorlaton vesz részt – amelyet az ukrán államfő is megtekint -, majd a fegyvereket a hadműveleti övezetbe szállítják.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint az országban élők 90 százaléka büszke hazája nemzeti zászlajára, címerére és himnuszára, valamint az ukrán nyelvre.
Úgy vélekedett, hogy a nemzeti jelképek tiszteletében mutatkozik meg a társadalom öntudata.

“Moszkva nem véletlenül félt annyira nemzeti zászlónktól. A mi lobogónk alatt emelte talpra a nemzeti-felszabadító mozgalom ukránok millióit a 80-as évek végén, és a (szovjet-orosz) birodalom az ukrán himnusz dallamára szállt sírba”

– hangoztatta Porosenko.

Ukrajnában 2004 óta minden évben augusztus 23-án – egy nappal a függetlenség ünnepe előtt – tartják meg a nemzeti zászló ünnepét. Az ország idén ünnepli függetlenségének 25. évfordulóját – írta az MTI.

Nem minden ukrán büszke az állampolgárságára